Ağrı Terapisi
Ağrı terapisi nedir? Ağrı terapisi hangi durumlarda uygulanır? Ağrı oldukça kişisel bir deneyimdir. Bu yüzden genelleme bağlamında bir tanımını yapmak pek mümkün değildir. Kişiselleştirilmiş ve karşı tarafın hassasiyetlerine özel terapi ve tedaviler yapılmalıdır. Çünkü herkes ağrıyı eşit ve aynı miktarda yaşamaz. Herkesin ağrı ve acı eşiği farklıdır. Bu durumdan ötürü uzmanlar, ağrı konusunda karşı tarafa bağlı, kişiselleştirilmiş yollar izlerler. Ağrı terapisinin amacı, özellikle de kronik şiddetli ağrıların yanı sıra, sebebi bir türlü anlaşılamayan ağıları tedavi etmede kullanılan bir terapi yöntemidir. Teşhis edilemeyen ağrılarda bu yöntem kullanılır. Örnek verecek olursak; boyun ağrıları, omuz-kol ağrıları, sırt ağrıları, kanser ağrıları, nevraljiler, kas-iskelet sistemi ağrıları, , bel-bacak ağrıları, damar tıkanıklığına bağlı ağrılar ve nedeni bir türlü tespit edilemeyen ağrılar da, ağrı terapisi uygulanmaktadır.
Ağrı terapisini uygulamadan önce, ağrının şiddetini belirlemek önemlidir. Peki ağrıların şiddeti nasıl belirlenir? Maalesef ağrıların şiddetini belirlemek kolay değildir. Fakat başarılı bir ağrı terapisi için, ağrının şiddetini bilmek önemlidir. Hastalardaki ağrıları değerlendirirken, yaş aralığına bağlı bazı metodlar uygulanmaktadır. Küçük çocuklar ve bebeklerin ağrılarını kelime ile ifade etmesi zordur. Fakat, bazı davranışlarından ağrıları ve ağrı boyutları anlaşılabilir. Örneğin; ağlamak, huzursuzluk, bağırmak ve uyku bozuklukları gibi… Eğer bu tarz belirtiler varsa, küçük çocukların veya bebeklerin ağrı çektiğini söylemek mümkündür. Ağrıyı tedavi etmek ve azaltmak için ağrı terapisi yöntemi kullanılabilir. Büyükler için ise, ağrıyı nerde ve hangi sıklıkta hissettiklerini sorarak, bu yönde bir kanaata varmak daha doğru olacaktır. Bu amaçla bazı soru formları kullanılmaktadır. Ağrı terapisinde bazı durumlarda ilaç tedavisi de uygulanabilir. Bu tamamen karşı tarafın ağrı tipine bağlı, değişkenlik gösteren bir durumdur.
Ağrı Terapisi Metodları Nelerdir?
Peki ağrı terapisi metodları nelerdir? Ağrı terapisinde hangi yöntemler kullanılır? Ağrı terapisinde ilaç kullanımının yanı sıra, ilaçsız terapi teknikleri de sıklıkla kullanılmaktadır. Bu terapi yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Davranışla bağlantılı terapötik metodlar: Nefes alıp verme tekniklerine bağlı, kas gevşetme hareketlerinden oluşan yöntemlerdir.
- Zihinsel metodlar: Ağrıları unutmaya çalışmak için dikkati başka bir işe vermek. Örneğin; oyun oynamak, film izlemek veya müzik dinlemek gibi… Bu metodların arasında, ağrı çeken hastaya hipnoz uygulamak da vardır.
- Fiziksel metodlar: Hastanın ağrısını azaltmak için, fiziksel davranışlarda bulunmak. Örneğin; masaj yapmak, tutmak veya sallamak. Bu duruma ek olarak, hastanın ağrı çekerken yanında güven duyduğu kişilerin de bulunması fayda sağlar.