Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

 

Fizik tedavi ve rehabilitasyon, sonradan ya da doğuştan meydana gelmiş; nörolojik, ortopedik, kas, sinir, travma ve ameliyatlardan sonra gelişen bozukluklara bağlı olarak ortaya çıkan hareket kısıtlılıklarının tedavi edilme şeklidir. Bu tarz rahatsızlıkların tanısını ve tedavisini gerçekleştirir. Her kişide farklı olarak görülen bu fonksiyonlarda, hareket kayıplarının tedavi edilebilmesi için fizik tedavi uzmanları, her hastaya onlara yönelik özel bir tedavi uygularlar.

Fizik tedavi ve rehabilitasyonun amacı; yaralanmalar ve hastalıklar sonucunda meydana gelen fonksiyonel bozuklukların giderilmesini sağlamak ve hastanın hayat kalitesini yükseltmeye çalışmaktır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon sayesinde, kişinin hayat kalitesini etkileyen fonksiyonel bozukluk ve yaralanmalar tedavi edilip, ortadan kaldırılmaya çalışılır.

 

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonun Amaçları Nelerdir?

  • Spor yaralanmalarına bağlı olarak meydana gelen; kas yırtıkları, zedelenmeler ve menisküs gibi rahatsızlıkları tedavi etmek
  • Osteoporoz ve dejeneratif eklem hastalıklarının rehabilitasyonunu sağlamak
  • Omurilik yaralanması ve serebral palsi hastası olanların, hayat kalitelerini yükseltmek
  • Omurga eğriliğine sahip olan hastaların, skolyozunu tedavi etmek
  • Bazı cerrahi operasyonlar sonrası, rehabilite tedavileri gerçekleştirmek
  • Bacak ve kollarda görülen sinir sıkışmalarını tedavi etmek
  • Kas spazmı gibi problemlerin manuel terapi yöntemi sayesinde, acısız bir şekilde giderilmesini sağlamak

 

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulama Yöntemleri Nelerdir?

 

Fizik tedavi ve rehabilitasyon seanslar halinde uygulanan bir tedavi sürecidir. Birçok uygulama yöntemi vardır. Bu uygulamaların süresi ve tedavi yöntemleri, hastaya göre değişiklik gösterir. Bu uygulama yöntemleri uzman hekimler ve fizyoterapistler tarafından gerçekleştirilmektedir.

  • Egzersiz: Vücudunuzdaki kas ve dokuların zayıf kalması fonksiyon bozukluklarına sebep olur. Bu alanlardaki bozuklukları ve yaralanmaları gidermek için egzersizler yaptırılır. Egzersiz yönteminin kas ve iskelet sistemini güçlendirdiği araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Bu yüzden egzersiz, fizik tedavi ve rehabilitasyon yönteminde oldukça sık kullanılır.
  • Elektroterapi: Alçak ve yüksek elektrik akımı kullanılarak yapılan bir tedavi şeklidir.
  • Manuel Terapi:Bu yöntemde ilaç veya alet kullanılmaz. Elle yapılan bir tedavi yöntemidir. Vücudun bazı bölgelerinde oluşan kas spazmı ve ağrısı gibi sorunları düzeltmek için yapılır. Bu tedavi türünde kısa sürede iyileşme sağlandığı gözlemlenmiştir.

 

 

Call Now Button