Koruyucu Fizyoterapi
Koruyucu fizyoterapi sağlıklı bireyler de uygulanan bir yöntemdir. Sağlık durumu iyi olan bireylerde egzersiz ve eğitim programları ile desteklenerek fiziksel uyumun sağlanmasını kolaylaştıran koruyucu fizyoterapi, hastalıklara yol açan risk faktörlerini engellemeyi amaçlar. Günlük yaşamlarında, ev ve iş yerlerinde yapılan analizler sonucunda fiziksel düzgünlük için eşyaların ve günlük yaşamda sıklıkla kullanılan araçların biçimlerinin insan sağlığına daha faydalı olması için değiştirilmesini kapsar. Toplumun sağlık düzeyini yükseltmek için oldukça önemli sayılan koruyucu fizyoterapi ve buna ek olarak rehabilitasyon son yıllarda en çok tercih edilen yöntemler arasındadır. Bir hastalığa yakalanmadan önce yakalanma olasılığını minimuma indiren bu tarz koruyucu tedavi yöntemleri, sağlıklı bireylerin bile normalden daha güçlü ve sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Fizyoterapinin uygulandığı bölgelerde bulunan kas ve kemik yapılarının eskisinden daha sağlıklı olduğu da bilinmektedir. Kaliteli yaşam standartlarına ulaşmak için aslında her ailenin bir aile fizyoterapistine ihtiyacı olduğu söylenmektedir.
Koruyucu fizyoterapi, bu araç ve gereçlerin iyileştirilmesinden yola çıkarak çeşitli yaş gruplarına göre hazırlanan birçok eğitim programını insanlara ulaştırmak ve önerilerde bulunmak için en iyi yöntemlerden biridir. Verilen eğitim ve bilgiler sayesinde, sağlıklı bireyler günlük yaşamlarında bel, boyun ve omurga sağlıklarına dikkat ederek oluşabilecek hastalıkların önüne geçmektedir. Vücut sağlığının en önemli etkenlerinden biri olan omurganın sağlıklı olabilmesi bel ve boyun ağrılarının önüne geçilmesi, daha kaliteli bir yaşam sunmaktadır. Merkezi sinir sisteminin en önemli parçalarından biri olan omuriliği içinde barındıran omurganın yaşı insan sağlığına dair birçok bilgiyi vermektedir. Fizyoterapi vücudumuzda bulunan bu tarz önemli bölgelerin daha sağlıklı olabilmesini sağlamaktadır. Sağlıklı bireylere uygulanan egzersiz ve eğitim programlarını kapsayan bu koruyucu fizyoterapi fiziksel uyumun artırılmasına katkı sağlamaktadır.
Yapılan araştırmalar ve analizler sonucunda bahsedilen hastalıkları günlük yaşamda tetikleyen çevresel faktörler tespit edilir. Bu faktörler yapılan çalışmalar sonucunda en aza indirilmeye çalışılır. Tamamen ortadan kalkmasa bile en azından günlük yaşamda kullanılmakta olan birçok eşya, araç ve gereç sağlıklı bireylerin fiziksel uyumu için düzenlenmektedir. Bu sisteme bağlı olarak son yıllarda gelişen teknoloji sayesinde de birçok ekipman ve eğitim programları oluşturulmaktadır. Geriatri alanında yapılan çalışmalar bunun en iyi örneklerini oluşturmaktadır.
Bu süreçte kişiye özel ekipman ve eğitim programlarının düzenlenmesi konusunda öncelikle bir fizyoterapistten yardım alınmaktadır. Ardından alanın uzman kişilerle oluşturulan ekiplerin koruyucu fizyoterapi için çalışmaları gözden geçirilerek sağlıklı bireylere sunulmaktadır. Bu yöntemler sayesinde daha sağlıklı ve yaşam standardı yüksek bireylere ulaşılmaktadır.