Lenfödem, bağışıklık sistemiyle beraber çalışan, vücudun kendini savunmasında duvar veya filtre görevini üstlenen lenfatik sistemdeki bozukluklara bağlı olarak hücreler arasında bulunan sıvıda oluşan artış olarak tanımlanır. Lenf sistemi ise lenf damarları, lenf hücreler, lenf kılcalları, lenf nodülleri, bademcikler, timüs bezi ve dalaktan oluşmaktadır. İnsan vücudunda sıvı ortamında yaşayan hücreler aynı ortamda besin ve oksijeni de bularak yaşamlarını sürdürüyorlar. Ancak hücreler ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra da fazla maddeleri aynı ortama bırakıyor. Lenf sıvısı ise ortama bırakılan bu atıkların taşınmasını sağlıyor. Nedeni fark etmeksizin düzgün çalışmayan lenfatik sistem, sıvıyı drene edemez hale geliyor. Vücuttaki dokularda biriken sıvı miktarı lenfatik sistemin taşıyabileceğinden daha fazla olduğunda lenfödem oluşuyor.

 

Doğuştan gelen bazı sıkıntılara bağlı olarak görülen lenfödem ayrıca sonradan farklı nedenlerden dolayı da ortaya çıkabilir. Geçirilen bazı cerrahi operasyon sonrasında alınan lenf nodülleri buna örnek gösterilebilir. Örneğin meme kanseri olan bir hastanın geçirmiş olduğu operasyonlarda koltuk altından lenf nodülleri alınabilir. Belli bölgelerde şişkinliğe sebep olan lenfödemin, ağırlık hissi, eklemlerde hareket kısıtlılığı, görsel anlamda deformasyon, rahatsızlık hissi, tekrarlayan enfeksiyonlar gibi yüz, boyun, kollar, bacaklar, karın ve akciğerlerde meydana gelebilecek belirtileri mevcuttur. Hastaya net bir tanı konulabilmesi için ultrason görüntülerine ihtiyaç duyulur. Bu yöntemle belirlenemeyen tanı sonrasında diğer cihaz görüntülerinden yararlanılabilir.

 

Lenfödem tedavisinde kompleks boşaltıcı fizyoterapi adı verilen bir yöntem uygulanmaktadır. Bu tedavi yöntemi de kendi içerisinde dört farklı yol izlemektedir. Bunlar; manuel lenf drenajı, kompresyon (bandaj ve çorap), cilt bakımı ve egzersizdir. Manuel lenf drenajı, elle gerekli bölgeye uygulanan ve içeride kalmış olan sıvının serbest akışını sağlamasına yardımcı olan yöntemdir. Bu yöntem ile birlikte belli bir bölgede kalmış lenf sıvısı el yordamıyla vücutta çalışan diğer bölgelerdeki lenf nodüllerine transfer ediliyor. Bir diğer yöntem olan kompresyon bandajı ise lenf sıvısını boşaltmaya yarayan özel bir bandajlamadır. Bandajlamanın en önemli noktası sıvının dengeli bir şekilde iletilmesi için en doğru şekilde yapılmasıdır. Bu yöntemde elastik olmayan bandajlar ve yün sargılar kullanılıyor. Diğer tedavi yöntemlerinin çok sağlıklı olmadığı ve tercih edilmediği belirtilmektedir. Bunlarında dışında cilt bakımı, lenfödem oluşan derice meydana gelen Ph değerinin düşüklüğü sebebiyle kuruyan cildin kendine getirilmesini sağlamak amacıyla yapılmaktadır. Ayrıca bu bölgelerde mantar oluşumunun da sıklıkla gözlemlenmesi gerekiyor. Bir diğer tedavi yöntemi olarak ise egzersiz öneriliyor. Sıvının daha kolay hareket edebilmesi için kas aktivitesinin olması gerekmektedir. Ancak egzersizler bandaj ve çorap eşliğinde yapılmalıdır. Egzersiz programı ise hastaya özel uygulanmalı ve sonuçları takip edilmelidir.

Call Now Button